vrijdag 20 juni 2008

Wonen en werken in Le Marche

Le Marche, het onontdekte Italië
Onontdekt? Inderdaad. Al jaren reizen we fanatiek door Italië. De kleinste eilandjes zijn we op geweest, Corleone did it done it, Umbrië, Toscane, etcetera. Maar Le Marche, tot vorig jaar september eigenlijk nooit geweest.

Nieuw Zeeland?
Ja, Nieuw Zeeland daar zouden we eigenlijk gaan wonen. We wilden namelijk eens wat anders. We zijn 3 keer in Nieuw Zeeland geweest: een keer 6 weken, 7 weken en de laatste keer 8 weken. De eerste keer zijn we er getrouwd. We hebben zeg maar een band met de kiwi's. De tweede keer was om te bepalen in welke regio we zouden willen wonen en werken. De plaats waar we wilden gaan wonen was uitgezocht. De laatste keer hebben makelaars ons de mooiste woningen laten zien. Het was eigenlijk allemaal geregeld... totdat we vorig jaar toch maar eens naar Le Marche zijn gegaan.

Le Marche, authentiek Italië
Le Marche zou namelijk het Italië zijn van decennia terug. Geen massa tourisme, geen menukaarten in 4 talen, vriendelijke mensen vol vertrouwen in de andere mens, veel natuur, geen al te grote steden. Damn, dat lijkt zelfs wel een beetje op Nieuw Zeeland. Nieuwsgierig als we zijn dan toch ook maar eens kijken wat de huizen daar kosten. We hebben via internet een makelaar in Le Marche benaderd (Tombolesi een aanrader wat service betreft en die kennen de regio echt) en zijn vorig jaar september zo maar eens gaan kijken. Persoonlijk verwachtte ik niet dat we zouden slagen en dat we toch in Nieuw Zeeland zouden eindigen.

Na het derde huis ging het echter mis. De weg naar het vierde huis was een tocht door een schitterend heuvelachtig landschap, verlaten wegen en heel veel varens langs de weg. Weer die link met Nieuw Zeeland. Bij het huis aangekomen viel ons op dat we alleen wat vliegen hoorden, geen vliegtuigen of auto's. De omgeving van het huis is één en al natuur en kleinschalig boerenland.

Zou dit ons nieuwe huis worden, in Le Marche?
De rondleiding begon. Ivo, de voormalige eigenaar toonde de tuinkamer en zei "daar ga je in de ochtend lekker met een goede espresso de dag beginnen". Mmm, die lifestyle sprak ons wel aan. Rechts van deze tuinkamer een echte oven, een oven waar vroeger het brood en natuurlijk de pizza's in werden gebakken. We keken elkaar aan en wisten beiden dat we niet verder zouden gaan zoeken. Dit was ons nieuwe huis!!!

"De rest van de tour waren het van onze kant nog alleen maar bewonderende oh en ah geluiden."
De vorige eigenaars bleken zeer creatieve mensen te zijn die in de afgelopen 15 jaar dat zij in Le Marche hebben gewoond zowel het hoofdhuis als een bijgebouw met 2 vakantie appartementen zeer degelijk hebben herbouwd. Alles zoveel mogelijk met de originele bouwmaterialen en daar waar nodig met moderne materialen en technieken om bijvoorbeeld het huis "aardbevingproof" te maken.Er is in het huis ook zeer veel aandacht besteed aan de kleine details.


Een huis kopen in Le Marche
Het kopen van een huis in Italië en de hele afhandeling tot en met de overdracht bij de notaris is wel even ander dan in Nederland. Wij hebben dit door de makelaar Tombolesi laten doen.

De onderhandeling over de prijs vond plaats tijdens de 'pranza'. In dit geval een bijna 5 uur durend middageten waar we verbaasd uitkwamen als trotse eigenaars van ons nieuwe huis en niet te vergeten twee vakantie appartementen in Le Marche die wij gebruiken als onderkomen voor vrienden en familie.

Tombolesi heeft mijn vooroordeel over makelaars volledig weggenomen. Ze regelden de vertaling van alle documenten, hebben samen met ons en de eigenaars de zogenaamde "promessa" opgesteld (een soort voorlopig contract), ze hebben onderhandeld met de Italiaanse bank, hebben geregeld dat de telefoonaansluiting actief bleef en zelfs dat er een internetaansluiting kwam. Op een gegeven moment stonden de eigenaars van Tombolesi bij ons in de tuin met een ontvanger in de lucht om samen met de wireless provider de beste lokatie te vinden voor de antenne! Kortom top service!
"De rest van onze doorreis in Le Marche hebben we daarna afgezegd en we zijn beland in een bed and breakfast in Pergola nabij Cagli. Hele lieve mensen met het hart op de juiste plaats (daarover later meer). Zo konden we makkelijk met de makelaar de volgende stappen bespreken en nog op ons gemak de omgeving verkennen."
En dan weer terug naar Nederland...
Tja even een domper, we waren liever gelijk gebleven maar je moet nogal wat dingen regelen. De daaropvolgende maanden waren hectisch. De ondertekening van de "promessa", de eerste aanbetaling en het rondkrijgen van de financiering met de Italiaanse bank.
Dat laatste ging soepel, niet te vergelijken met Nederland. Een aanrader dus!

De laatste zaken voor de verhuizing naar Le Marche
We zijn in december nog een paar dagen naar Le Marche gegaan om kennis te maken met de bankdirecteur Mario en de hypotheek- overeenkomst te ondertekenen. Ik weet niet hoeveel handtekeningen ik heb gezet, op een gegeven moment werd het komisch.

Dezelfde avond waren we uitgenodigd door de voormalige eigenaars om het huis nog een keer goed te bekijken en daarna samen uit eten te gaan. We hadden niet verwacht dat er een halve meter sneeuw zou liggen, het werd dus een spannend tochtje zo met het huurautootje het bergachtige landschap van Le Marche in. Onderaan de berg bleek dat het tweewiel aangedreven autootje op zomerbandjes de rit naar boven niet ging halen.
"Hier zouden die PC hooft tractors uit het centrum van Amsterdam of Abcoude nog eens echt nut hebben."
We werden even opgehaald met een meer geschikte auto. Onderweg naarboven zag alles er schitterend uit, alles was wit en we zagen alleen maar onbelopen sneeuw.

Het huis en de tuin lagen ook verborgen onder een dikke laag sneeuw. De houtkachel in de keuken zorgde voor een gezellige homogene warmte en er klonk een relaxed muziekje op de achtergrond. Het was goed om weer thuis te zijn!

Alles was eigenlijk beter dan we het in ons hoofd hadden opgeslagen, dat is toch wel fijn als je net de hypotheekcontracten hebt getekend.

We begonnen ons meer en meer thuis te voelen in Le Marche!